Leem

Leem is een mengsel van klei, silt en zand, het is een natuurproduct. Leemstuc kan zeer glad weggezet worden (net zoals gips) waarbij het ook mogelijk is de ingrediënten van het mengsel te tonen in het stucwerk. Zo kunnen in een witte leemstuc de verschillend gekleurde zandkorrels te zien zijn, een glinstering van het kwartszand of een tarwe strootje. Daarmee geeft een lemen wand leven.

Kleuren en texturen

Leem is in allerlei kleuren te verkrijgen van wit zoals het bekende gips maar ook in geel of blauw. De stukadoor kan de leemstuc glad wegzetten of met een structuur. Ook kan de stukadoor bepalen hoeveel je van de ingredienten ziet zoals steentjes of stro

leem stuclaag in het woonhuis van een president

leemwerk met Dover wit pleister

klei bouwwerk met gekleurde stuc
Energiebesparend en een gezond binnenklimaat

Daarnaast heeft leem een meerwaarde omdat het een damp open en vochtregulerend materiaal is. Vandaar dat leem wordt gebruikt náást de esthetische kwaliteiten als onderdeel van een gezond binnenklimaat en draagt het bij aan een besparing van de energiekosten doordat het de luchtvochtigheid reduceert.

Conserverend voor het gebouw

Leem is een droogmaker. Houtwerk wat opgesloten zit in leem is na honderden jaren nog intact. Het is in eenheid met veel andere natuurlijke producten en natuurlijke processen zoals het damptransport dus vanuit monumentaal oogpunt is goed om leem te gebruiken.

Stralingswarmte via een warmtewand

Leem is een zwaar materiaal en wordt daarom ook toegepast als warmtewand.

Leem in de badkamer

En wist je dat leem juist goed toepasbaar is in de badkamer. Het neemt namelijk de waterdamp op en kan daarmee een beslagen spiegel voorkomen.

Ook maak ik waterdicht stucwerk voor bijvoorbeeld in de douchecel.

Leemstuc met blauw waterdicht stucwerk in de douchecel

Leemstuc met waterdicht stucwerk rondom het bad

Leemstuc met waterdicht stucwerk rondom het bad

Toepasbaarheid

Leem kan toegapast worden op bijna alle ondergronden zoals metselwerk, houtvezelplaten, gipsplaten, fermacell, etc

Heeft u een stucproject bel me dan voor een vrijblijvende afspraak. Ik kom bij u langs zodat we uw wensen kunnen bespreken: 06-43032316