Warmtewanden

Met leem kun je heel goed warmtewanden maken. Een warmtewand is de meest comfortabele manier van verwarmen omdat de warmte rechtstreeks tegen je aan straalt.

Stralingswarmte

Een warmtewand geeft stralingswarmte wat voor mensen aangenaam is. Een voordeel is bijvoorbeeld ook dat de warmte niet zomaar wegwaait als de deur open gaat.

Tegen de wand worden warm water leidingen geplaatst, over de leidingen wordt het stucwerk gezet (je ziet dus geen verwarming meer) waarna de cv of luchtwater warmtepomp warm water door de leidingen laat lopen. De leem buffert de warmte en geeft deze via stralingswarmte af aan de ruimte, resultaat een warme muur.

Warmte wanden zijn goed te combineren met vloerverwarming waarbij je de vloerverwarming enkel gebruikt om de kou uit de vloer te halen en de warmtewand regelt het comfort.

Je ziet rode waterleidingen tegen een houtvezel wand. Een warmtewand.
De leidingen voor de warmtewand

 

Energiezuinig

Omdat je een lage temeratuur systeem bij genoeg buizen maar hoeft te voorzien van 35-40 graden water is het verwarmen via warmtewanden een stuk energiezuiger dan radiatoren die 80 graden water nodig hebben. Warmtewanden zijn te combineren met bestaande radiatoren.

Daan Ooms ecobouw – de leem stukadoor is gespecialiseerd in lage temperatuur systemen in combinatie met leem- of kalkstuc

Achter het schilderij zit een met leem gestuukte wand met wandverwarming.